INTAN SYAKINAH ♕
bila budak hott bercerite :)
Wednesday, September 21 @ 1:59:00 PM | 0 Comment [s]


hey korang ~

buat ape tu ? mesti korang rindu aku kan ? kan ? haha , weyh , actually , hari ni ialah hari keenam aku puasa :) *happy* so , otak aku pikir nak makan ape je mase berbuke nanti . hurm , tadi aku ber-blogwalking , ade jumpe satu blogger ni . cantik :) name die FatinSuhana .

mase bace bace entry die , aku ade jumpe resipe chocolate cheese cake . pergh , gamba die memang mengancam ! tibe tibe rase macam nak buat pulak . haha , meyh sini aku sharekan resipe die .


BAHAN-BAHAN :

base :
2-3 paket kecil biskut tiger. (hancurkan. sy letak dalam plastik n tumbuk dgn lesung)
butter (prefer buttercup)

lapis atas :
250gm cream cheese philadelphia. (lembutkan)
80gm gula kastor
2 keping biskut tiger (hancurkan. kalau nak lebih blh je. tp jgn la byk sgt)
150gm dairy whipping cream
1 1/2 gelatine (prefer gelatin from brand halalgel. blh cari kat giant)
80ml full cream milk.

chocolate mousse :
250gm whip cream
1 tbsp vanilla essence
1 sb serbuk gelatine (campur ngn 6 tbsp fresh milk n letak dlm microwave smpai
gelatine cair)
50gm serbuk koko + 50gm gula icing
1 sudu kecil nescafe + 1 1/2 air panas
susu pekat (if bile da campur2 adunan ni n rasa pahit, baru letak susu pekat)

chocolate ganache :
35gm serbuk koko
50gm gula kastor
150gm whipping cream
80gm chocolate masak
30gm mentega
some dark chocolate yg yr fave. (prefer brand cadbury)

CARA-CARA :
1. base - hancurkan biskut tiger. kemudian campurkan ngn butter yg tlah dicairkan.
tekan rata dalam pan yg boleh buka tepi. (teknik : if tekan ngn sudu lagi mampat berbanding
tekan ngn tgn berbalut plastik). dan rata, masukkan dalam peti.
*na tahu butter byk mana guna, tgk biskut tuh dah sedikit berminyak. jgn bg kering sgt sbb nanti bila potong jadi pecah2.

2. lapisan atas - pukul cream cheese n gula kastor sehingga licin. masukkan bahan lain pukul sebati (biskut tiger yg tlh dihancurkan, whipping cream)

3. campurkan gelatin & full cream milk n letak dlam microwave smpai gelatin tuh cair.
around 40 second. kalau nak masak atas dapur pun blh. tp cam leceh je? ;p
tuangkan gelatin tu tadi dalam adunan cheese. then adunan tu tuangkan ke atas biskut tiger yg
tlh disejukkan td. masukkan dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 keras. (lebih kurang 2 jam.
tp sy biar 5 jam ;p)

4. chocolate mousse- pukul whipped cream n masuk semua bahan utk mousse. if adunan rasa
pahit, tambah skit susu pekat. then tuangkan ke atas lapisan cheese yg dah keras n masukkan
dlm peti sejuk utk keraskan chocolate mousse.

5. chocolate ganache - masukkan semua bahan n masak secara double boil. masak smpai
ganache pekat. sejukkan dulu n tuangkan atas chocolate mousse yg dah keras. masukkan
dlm peti. biarkan at least 8 jam or semalaman utk dapatkan hasil kek yg cantik n keras :)

6. siapp!

so , ape lagi , jom lah buat :)



Older Post | Newer Post


Assalammualaikum and Hello. Just call me Kyna. First cry on 5Sept. 19 years old. This is my life. And i love it. Diploma in science :)
dashboard//follow


be a better muslim ✿
happy family ت
lose weight ➘
I phongg ✆
BFF ☺☻
prince charming ♥♡
fly all over the world ✈✈✈